Sunday, February 12, 2012

kale salad with garlic-chili-oil



























The minute I saw Miss Boulette's flavored oil, I knew I had found what I was looking for: a suitable dressing for raw kale. The oil is sensationally simple, strong in flavor and makes up the perfect match for the rustic texture of kale (if you prefer it tender, let it sit marinated for a day).

I kept my oil basic so that it can be complemented with different condiments from case to case.


Garlic chili oil adapted from Miss Boulette


C
hop
  • 1 red chili,
  • 1 small spring onion,
  • 2 cloves of garlic, roughly the same amount of
  • ginger
ultra fine.

In a pan heat
  • 2 tbsp butter (for a clear optic use clarified butter) with
  • 1/2 cup olive oil.
As soon as the butter has melt completely, turn off the heat and add the garlic, ginger and chili.
Add 1 tsp of sugar, 1 tsp salt and the spring onion.
It will yield to one small cup of chili oil.

Before using the oil you can add (1 tsp - 1 tbsp to taste)

  • soy sauce (for sweetness and umami) and / or
  • gochujang (korean red chili paste for fruity sweetness) or
  • sesame oil (for a nutty flavor).

Kale Salad with Chickpeas


For a big bowl of salad

wash, spin dry and cut 200 gr of
kale.

Slice the stems thinly.
Toss the kale with 3 cups of precooked chickpeas with at least 1/2 cup of the garlic-chili-oil (I mixed it with 1 tbsp soy sauce).


If wanted, add a dash of lemon juice (I didn't).


Don't be frugal with the dressing! Everything should be coated heavily with the oil so that it becomes a glossy, indulgent salad.

The salad will stay crisp for a couple of days in the fridge and is good to take away (then best eaten with chopsticks :)).

9 comments:

  1. Toller Salat. Das Öl hats mir auch angetan.
    Kannst du mir mal sagen wie man Gochujang ausspricht. Die Lady in meinem Asialaden schaut mich immer ganz groß an und schüttelt mit dem Kopf.
    Why not chopsticks...I practised with peas. :)

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    1. Ja für Deutsche ist es verwirrend, weil ein "ch" auch immer das "ch" wie in "Kuchen" sein kann :) Es ist der Laut bei "Tja" ohne das a. Du verstehst? :)
      Das j in jang spring man aus wie ein englisches j.

      Ansonsten google mal Bilder nach Gochujang und du wirst es im Laden wiedererkennen (liegt meist neben der Misopaste...)

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    2. Die Dame ist keine Deutsche sondern eine Thailänderin ohne Kenntnisse der deutschen oder englischen Sprache. Es ist immer sehr lustig wenn ich was suche. :)

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  2. Auch eine wundervolle Idee - natürlich passt Gemüse auch zu diesem Öl! Aber für mich bitte immer sautiert oder zumindest blanchiert.:)

    Ich habe früher auch sehr oft Rohkost/Salate gegessen, bis mir mein Heilpraktiker gesagt hat, dass mein Organismus das Ganze überhaupt nicht vertragen würde. Muss dazu sagen, dass ich nach ayurvedischem Prinzip der Typ bin, der selbst Obst am besten gedünstet essen sollte. Frag mich bitte jetzt nicht wie dieser Typ heißt...;) Und wie gesagt, dogmatisch sehe ich grundsätzlich gar nichts - also her mit dem Salat!!

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    1. Da bin ich fast froh, dass wir mal anders eingestellt sind. Meist lese ich nämlich deine Zeilen und frage mich, ob man Gedanken lesen kann :) Ich schreib dir demnächst mehr!

      Übrigens: dass ich alle zwei Wochen einen Salat poste heißt nicht, dass ich zwischendurch keine Butterzöpfe verdrücken oder wie jetzt, nicht von Hobbang träumen würde ;)

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  3. Looks delicious, and great photos!

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    1. Thank you! I shoot with a cell so decent pictures are a matter of luck :)

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